Topinambur – zdrowe jedzenie nie tylko na wypadek katastrofy

To roślina, którą warto mieć w ogrodzie i to nie tylko dla ozdoby. Francuscy osadnicy w Kanadzie dzięki Topinamburowi przeżyli okres głodu, zatem i nam może się przydać na wypadek katastrofy.

Topinambur

Topinambur to niedoceniona, acz wielce Użyteczna i wartościowa roślina. Jej bulwy można jeść zarówno na surowo (nie za dużo, bo powoduje wzdęcia) jak i po obróbce. Można go dodawać do zup, zapiekanek lub upiec z nich chipsy. 

Topinambur to źródło zdrowia o wszechstronnych właściwościach. Jego spożywanie szczególnie korzystne jest dla cukrzyków. 

Ponadto pozytywnie wpływa na wiele aspektów zdrowotnych: 

– Chroni wątrobę,

 – Zapobiega chorobom układu moczowego

 – Wspiera odporność organizmu

 – Ułatwia przyswajanie żelaza, magnezu i wapnia

 – Działa antystresowo 

 – Poprawia koncentrację

 – Ułatwia usuwanie z organizmu toksyn, min. alkoholu i metali ciężkich

 – Przyspiesza perystaltykę jelit i przemianę materii

Za właściwości oczyszczające organizm z toksyn odpowiada inulina, która wiąże szkodliwe związki. Następnie przyspiesza ich wydalanie poprzez pobudzanie ruchów perystaltycznych jelit.

Pss… Kwiaty Topinamburu też są jadalne!

Nie byłabym sobą, gdybym nie skusiła się i nie ukisiła Topinamburu. Obok octowania kiszenie to moje ulubione kuchenne zajęcie. Zapraszam Was zatem dzisiaj do wspólnego kiszenia słonecznika bulwiastego, czyli inaczej Topinamburu.

Najpierw przygotowuję solankę w proporcji 1 litr przegotowanej wody na 1 łyżkę soli, wiecie jakiej.. Kiedy ostygnie zalewam nią wcześniej wyszorowane bulwy, większe kroję na mniejsze kawałki. Do tak przygotowanego słoika dodaję kilka ząbków czosnku, 2 listki laurowe i trochę kwiatów Topinamburu. Taki nastaw zostawiam na minimum tydzień, no chyba że mam chuć na małosolne to otwieram wcześniej. Smacznego!

A po więcej inspiracji kulinarnych z zastosowaniem w dzikich roślin zapraszam Cię na mój Instagram.

1 thoughts on “Topinambur – zdrowe jedzenie nie tylko na wypadek katastrofy

  1. Bardzo ciekawa kiszonka, tego jeszcze nie robiłam.Jadam topinambur jako czipsy, super

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *