To roślina, którą warto mieć w ogrodzie i to nie tylko dla ozdoby. Francuscy osadnicy w Kanadzie dzięki Topinamburowi przeżyli okres głodu, zatem i nam może się przydać na wypadek katastrofy.

Topinambur to niedoceniona, acz wielce Użyteczna i wartościowa roślina. Jej bulwy można jeść zarówno na surowo (nie za dużo, bo powoduje wzdęcia) jak i po obróbce. Można go dodawać do zup, zapiekanek lub upiec z nich chipsy.
Topinambur to źródło zdrowia o wszechstronnych właściwościach. Jego spożywanie szczególnie korzystne jest dla cukrzyków.
Ponadto pozytywnie wpływa na wiele aspektów zdrowotnych:
– Chroni wątrobę,
– Zapobiega chorobom układu moczowego
– Wspiera odporność organizmu
– Ułatwia przyswajanie żelaza, magnezu i wapnia
– Działa antystresowo
– Poprawia koncentrację
– Ułatwia usuwanie z organizmu toksyn, min. alkoholu i metali ciężkich
– Przyspiesza perystaltykę jelit i przemianę materii
Za właściwości oczyszczające organizm z toksyn odpowiada inulina, która wiąże szkodliwe związki. Następnie przyspiesza ich wydalanie poprzez pobudzanie ruchów perystaltycznych jelit.
Pss… Kwiaty Topinamburu też są jadalne!

Nie byłabym sobą, gdybym nie skusiła się i nie ukisiła Topinamburu. Obok octowania kiszenie to moje ulubione kuchenne zajęcie. Zapraszam Was zatem dzisiaj do wspólnego kiszenia słonecznika bulwiastego, czyli inaczej Topinamburu.


Najpierw przygotowuję solankę w proporcji 1 litr przegotowanej wody na 1 łyżkę soli, wiecie jakiej.. Kiedy ostygnie zalewam nią wcześniej wyszorowane bulwy, większe kroję na mniejsze kawałki. Do tak przygotowanego słoika dodaję kilka ząbków czosnku, 2 listki laurowe i trochę kwiatów Topinamburu. Taki nastaw zostawiam na minimum tydzień, no chyba że mam chuć na małosolne to otwieram wcześniej. Smacznego!
A po więcej inspiracji kulinarnych z zastosowaniem w dzikich roślin zapraszam Cię na mój Instagram.
Bardzo ciekawa kiszonka, tego jeszcze nie robiłam.Jadam topinambur jako czipsy, super